Ја сам радознао да дознам све што нисам дознао

 

На великом путу разумевања света у коме се нашло и свог места у њему, један од првих задатака за мало дете је да истражи и разуме своје тело. Бебе старе неколико недеља провешће, на пример, много времена посматрајући своје шаке и прсте, а како време одмиче заинтересоваће се и да их употребе да приближе себи своје играчке, ћебенце или их ставе у уста. У устима неретко заврши и стопало, а руке ће у свакодневним активностима, како напредује њихова покретљивост и координација, истраживати и остатак тела. Околина у овим почецима дечјег истраживања ужива, радује се овладавању новим речима које означавају делове тела и вештинама које су све сложеније, награђује бебе осмехом и похвалама. Ову врсту радозналости разумемо баш тако – као радозналост на коју деца имају право и која им је потребна за препознавање и освешћивање себе и својих граница. Како године пролазе, поздрављамо је све више, јер препознајемо да детету помаже да само себе умири (на пример, сисањем палца) и боље разуме делове и користи функције свог тела.

За неку малу децу из ове радозналости и из потребе да истраже начине на који могу себе опустити доћи ће тада и до још једног важног открића: додиривање гениталија причињава телесно задовољство, доноси умирење, опушта. Подстакнуто доживљајем пријатности, дете ће се додиривању враћати, рефлексно изазивајући себи задовољство. У том додиривању ћемо га пре или касније затећи, у породичном дому или вртићкој соби, у гостима или на плажи.

Иако ће одрасли често то тако разумети, оваква сексуална радозналост на раном узрасту не може бити изједначена са сексуалним понашањем одраслих, није вођена једнаким унутрашњим доживљајима и нема исти циљ. Једном када је дете успоставило навику мастурбације, она тешко да ће потпуно опет изостати, али то не значи да треба одмах одустати од размишљања и бављења њоме. Као и многа која тек долазе, и ово понашање прилика је за раст самог детета, одраслог који о њему брине и њиховог међусобног односа. 

Одрасли је неопходна сигурна база детету које открива себе. Један од предуслова да одрасли то заиста и буде је да прво пође од сопственог немира и нелагоде, потражи им узрок и раздвоји своја осећања и потребе од дечјих. Неминовна је брига одраслог за добробит самог детета и његове различите навике о којима до тада можда није мислио. Али, дубок доживљај непријатности одрасли често има и због сопствених лоших искустава са оштрим казнама и забранама које је сам добијао, прекорима који су били понижавајући и  стида везаног за осуђујуће погледе околине о којима није имао прилику да са неким поразговара. Ти садржаји су нешто друго у односу на оно што се овде и сада догађа са дететом. Погледи околине за дете предшколског узраста још нису толико значајни и оно ствари не ради да би их привлачило – оно о њима најчешће уопште не размишља до момента када околина почне да негодује. Не рађамо се са знањем о томе шта су друштвене норме понашања, у њих су нас уводили, а своју децу постепено сада уводимо ми, својим сугестијама и вођством. Па тако, када видимо да дете  прстиће увлачи у ноздрве, не држи руку на устима док кија, непримерено се опходи према другима, скида делове одеће када и где то пожели – реагујемо својим усмеравањем и појашњењем. Наводимо да разумемо да му се сада чини да је то неопходно, али да то не радимо и да постоје прихватљиве алтернативе понашања пред другима. Уочавање склоности ка мастурбацији такође је, зато, прилика и за прораду концепта приватности и дискретности са дететом, онолико сложено колико дете може да разуме, па постепено све сложеније. Разговор о томе треба да покреће одрасли, мирним, уобичајеним тоном, са стрпљењем, прихватањем и дозвољавањем детету да се изрази, у тренутку у ком су и одрасли и дете опуштени и спонтани. Неки од оквира могу бити:

Који делови тела су нам уобичајено сакривени од туђих погледа?

Које делове тела покрива наш купаћи костим?

Како ћемо правилно називати делове тела?

Који додири нам пријају, који не?

Коме је дозвољено да нас додирне? Кога ми смемо да додирнемо? Где?

Додиривање самог себе некада нам може бити пријатно, али то не радимо пред другима. Где и када је у реду то радити, а где можемо покушати да се суздржимо?

Шта нам значе речи интима, приватно, дискретно…?

Стрпљивим настојањима да себе разумемо и умиримо, препознамо изворе свог страха и с њима се суочимо, а затим и да с дететом водимо овакве дијалоге и дозволимо да нас они одведу до дечјих питања уобичајено је да се постигне равнотежа и да дете постепено организује своја понашања тако да она буду и пријатна и пристојна. У реаговању на дечју мастурбацију не би смело бити казне, насиља, присиле, окривљавања, понижавања, грубости и називања погрдним именима.  Пожељно је благо и мирно помоћи детету да скрене пажњу на неку другу занимљиву активност, ангажовати га у неком заједничком процесу и посветити се спонтаној размени са дететом. Доследно преусмеравање детета на задовољство у спољашњем свету подржаће га да то све више и само препознаје и мање се окреће самостимулацији.

Уколико осећај нелагоде код родитеља због дечје мастурбације никако не пролази, дечју мастурбацију дуже времена различитим начинима није било могуће преусмерити и кориговати тако да се одвија у прихватљивијим тренуцима, учесталост и интензитет мастурбације ометају дете у томе да се ангажује у играма и активностима, приликом мастубације дете себе повређује или инсистира на укључивању још некога у тај чин, неопходно је потражити подршку професионалаца за себе и дете.

Иако није уобичајено да једном успостављена навика мастурбације потпуно нестане, оно што се може мењати јесте њена учесталост и тренуци у којима дете за њоме посеже. Размишљајући о мастурбацији код детета о коме бринемо, важно је зато покушати препознати постоје ли уобичајени тренуци када се јавља, неки обрасци у средини који су правилни и делује да је можда условљавају. Ово је значајно јер је честа појава да дете користи мастурбацију као начин да се умири и одагна стрепње, доживљај самоће и туге, осећај одбачености и мањка размене са онима од којих очекује пажњу. Због тога, изненада појачана и учестала потреба за мастурбацијом кад год је мало дете само и без активности сигнализира заправо и појачану потребу за контактом, пажњом и топлином, нечим што ће му кроз однос са другима скренути пажњу и омогућити да умирење и утеху покрене и другачије. Из сличних разлога, појачана и учестала мастурбација код детета може пратити веће животне промене и кризе кроз које породица пролази и позив је и тада за већим степеном укључености одраслог у топлу, двосмерну комуникацију и опуштајуће активности са дететом као и појачано настојање да се разуме дечја перспектива у актуелним тешким околностима.

Неопходно је, на крају, разумети и да је једна од основних потреба детета она за топлим физичким контактом са онима које воли, нежностима, пољупцима и загрљајима на свакодневном нивоу и да мањак ових заједничких тренутака може допринети томе да се дете све чешће усмерава на самостално задовољавање те потребе.

 

Ауторка текста: Невена Стрижак, психолошкиња