Projekat “Vrtici bez granica 2  – kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji“, pokrenut je sa ciljem da se što više dece uzrasta od 3 do 5,5 godina uključi u kvalitetne i raznovrsne programe PVO. Projekat je pokrenuo UNICEF i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa CIP-Centrom za interaktivnu pedagogiju, Institutom za pedagodiju i andragogiju Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, 10 lokalnih samouprava i predškolskih ustanova, uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

U Drugoj fazi projekta „Vrtići bez granica 2“ osim pet starih, uključeno je i pet novih lokalnih samouprava i PU…….

PU Čukarica je deo ovog značajnog projekta. U našoj opštini obuhvaćeno je samo 40% dece uzrasta od 3 do 5,5 godina…otvaranjem novih mešovitih grupa obuhvat je povećan, a do sad je kroz programe bilo uključeno 110 dece, a trenutno se u programima nalazi 60 dece.

Za decu ranog uzrasta u Sremčici nema kulturno obrazovnog programa van obrazovnih ustanova, pa su deca, roditelji, vaspitači, saradnici PU u saradnji sa lokalnom zajednicom ogranizovali niz različitih akcija, manifestacija i festivala i omogućili znatno većem broju dece,  pristup sadržajima podsticajnim za učenje u oblastima nauke, kulture i umetnosti, sporta i zdravim stilovima života.

Deca imaju priliku da se zajedno druže, igraju i uče, kroz projekte uz podršku vaspitača, roditelja, različitih stručnjaka i volontera u lokalnoj zajednici.

U Sremčici se realizuju raznovrsni kratki programi – četvoročasovni, čija je programska okosnica u gradjenju odnosa i učenje dece kroz projekte uključivanjem porodice i lokalne zajednice

Dvočasnovni – “Vrtić u prirodi” – Fokus ovog programa je boravak u prirodi, koji treba da omogući detetu istraživanje prirode, i sticanje novih saznanja u prirodnom okružnju.

Program se realizuje na otvorenom prostoru, i njegova namera je da porodicama da podršku da iskoriste sve raspoložive resurse u Sremčici, a u saradnji sa lokalnom zajednicom. Osnovni cilj ovog programa je: podsticati učenje u prirodnom okruženu, razvoj dispozicija za učenje kroz istraživanje, postavljanje pitanja i traženje odgovora na njih, u zajednici sa odraslima..

 

Dvočasovni – ​“Dramska igraonica”

Program  usmeren na upoznavanju raznih dramskih tehnika i formi: pantomime, narativne pantomime,  dramske igre, kreativni pokret i ples.

Cilj aktivnosti je da deca razvijaju imaginaciju pomoću pantomime, narativne pantomime, dramske igre; da upoznaju kreativni pokret i ples, ali i pronađu svoj lični prostor.

 

Svi zajedno smo prepoznali koliko je važno rano uključivanje dece u kvalitetne programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja, posebno deci iz društveno osetljivih grupa: pozitivno utiče na njihov razvoj, život njihovih porodica, a kasnije i na njihov uspeh u školi. Od oktobra meseca 2015. u ponudu programa je uključen i novi, svakodnevni, dvočasovni program, a ono što je jako važno naglasiti jeste, da su svi programi besplatni.

Aleksandra Petrović

Vaspitač, rukovodilac vrtića “Gorica”,

Realizator programa “Vrtić u prirodi”