У Београду је протекле недеље реализован наставак обуке за стручњаке у оквиру пилот пројекта Успостављања модела раних интервенција у Србији који подржавају УНИЦЕФ и Фондација за отворено друштво.

У завршници обуке организовани су радионица и округли сто за родитеље, породице и стручњаке са темом успостављања и неговања партиципативних пракси, сарадње и колаборације између експерата, родитеља и заједнице, као и оснаживање родитеља у њиховој јединственој и незаменљивој улози.

На округлом столу своја излагања и искуства пренеле су нам стране консултанткиње, представнице португалске и европске Асоцијације за рани развој, проф.др Ана Серано и Нор ван Лоен, које су презентовале искуства укључивања родитеља у заговарање унапређених облика Ране интервенције и повезивање родитеља са циљем њиховог оснаживања, као и развијања партнерства између родитеља, стручњака и заједнице.

На Округлом столу учествовали су и представници оформљених Тимова стручњака за Рану интервенцију, који раде на 7 локација у Србији, као и представници породица које су укључене у пробну примену Модела РИ.

Представљање првих корака у пробној примени Модела Раних интервенција у нашој земљи и супервизијски рад са међународним и националним менторима, чланови Тимова представили су 29.2.и 2.3.2020. Била је то прилика за учење, дискусију и размену идеја и смерница за даље кораке, али и успостављање заједничког разумевања из перспективе пробне имплементације модела ране интервенције у нашој земљи и промене парадигме у разумевању улоге породице и родитеља у раној интервенцији. Чланови тима из ПУ Чукарице представили су своје прве кораке…