КАКО ДА ОЧУВАМО И НЕГУЈЕМО НАШ ГЛАС

    Поштовани васпитачи и медицинске сестре техничари васпитачи као и сви они који у својим професијама користите глас као најважније средство да би радили (наставници , учитељи, глумци , тренери…), овај период можемо искористи да то моћно средство које нам је дато, и које се још од античке Грчке проучавало,  одморимо  и самим тим га припремно за даљи рад.

                 Глас је средство комуникације, који има своју:  акустичку, биолошку, психолошку, лингвистичку  и социјалну заснованост. Извор гласа представљају гласнице које својим вибрирањем доводе до периoдичног згушњавања и разређивања ваздушне струје.   

Органи који непосредно учествују у произвођењу гласа и говора (поред нервног, ендокриног, чулног система) су:

  1. Органи респирације
  2. Органи фонације
  3. Резонатори

 –  Органи респирације су коштане структуре, респирацијски мишићи,трахео бронхијално стабло (душник), плућа. Основна улога ових органа у процесу стварања гласа је оптимално дисање. За време говора удисање не сме да буде претерано често, удисај се смањује док се издисај продужава.  Правилном  техником узимања ваздуха можемо да сачувамо гласнице и обезбедимо организму потребну количину кисеоника, неопходну за нормално функционисање.

Како дисати правилно? Вежбе правилног дисања можете урадити у стојећем положају пар пута у току дана.
  Ваздух се кратко, oдсечно и довољно узме на уста и за време трајања удисаја напумпа се  стомак, руком лагано притискајте стомак на доле, a ваздух испумпавајте на уста. При удисају стомак се напумпа за две трећине, а груди за једну трећину, никако обрнуто! Када би се догодило обрнуто, плућа би врло брзо истиснула ваздух напоље, па би пребрзо ваздушно струјање оштетило гласнице, односно не би било довољно ваздуха да се фраза изговори или одпева.  Када провежбамо само дисање можете полагано да убаците при издисају глас вокал па , слог реч и фраза.

Нпр. Удисај,па док издишемо изговарамо вокал  „а“  поновити 10 пута

Удисај, па док издишемо изговарамо „да“ поновити 10 пута

Удисај, па док издишемо изговарамо реч „тата“  поновити 10 пута

Удисај, па док издишемо изговарамо реч“ давати“поновити 10 пута

 Удисај па кроз издисај изговарати реченице „Петар седи“,(када изговарамо реченице постепено додајемо по још једну реч, да би после неког дужег времена то била и мања фраза.. „Петар  седи сам“,“Петар седи сам у фотељи“….).

 Наредни орган који нам је потребан за формирање гласа и један од најважнијих органа фонације је larynx (гркљан) у којем се поред хрскавица,зглобова, мишића и шупљина који активно учествују у стварању гласа налазе и ГЛАСНИЦЕ. Када се глас створи он стиже до наших резонатора.

– Битни делови резонатора гласа су ждрело,носна дупља и усна дупља, који су идеални и јединствени, јер поседују способност мењања облика,запремине и чврстине зидова, чиме је омогућен читав низ варијација звука.

Основне карактеристике звука (гласа) су:

    ~ јачина гласа (интезитет гласа) нормалан интезитет гласа креће се од 40-70 db. 

   ~ висина гласа (фреквенција гласа) код мушкараца основни глас је oкo 120 херца, док је код жена 220, a беба и деца имају висину између 300 и 400 херца. Ако покушамо да спустимо ниво гласа изнад или испод ових фреквенција, готово сигурно ћемо изазвати промуклост. To je класичан пример  злоупотребе  гласница и гласа.

~  боја гласа је специфична особеност сваког човека. Када  употребљавамо погрешну боју гласа, дакле ону боју која нам није својствена (када покушавамо неког да опонашамо) и то предуго траје, такође ћемо изазвати промуклост.

Када смо одвежбали правилно дисање можемо и да удружимо додатне вежбе којим би опустили  органе  који у чествују у формирању гласа.

Опуштање грла – релаксација гласовног апарата –  спустити главу на груди и лагано отварати уста правити покрете зевања уз осећај отвореног грла (лака масажа лица и врата). Вежбу поновити пар пута, као и пре и после дугог говора или неке имитације.

Опуштање доње вилице и језика – без отпора доње вилице узети браду између палца и кажипрста и  повлачити је горе-доле лагано па све брже.

Вежбе фонације  – вежбе за успостављање основних елемената гласа: висине , јачине и боје гласа. Вежба се контрола дисајних и артикулационих органа (вежбе фрикције)

 Померањем језика уназад добијамо виши глас од нашег основнох, и обрнуту померањем језика унапред  добија се нижи глас. При померању језика напред изговарамо п,б,м ,т,д,н у комбинацији са воклаима И и Е. Ако желимо да вратимо језик назад изговарамо к,г,х у комбинацији са воклаима О и У. Комбинације изговора ПИ ПЕ,БИ БЕ, МИ МЕ, ТИ ТЕ, ДИ ДЕ, НИ НЕ. КО КУ, ГО ГУ, ХО ХУ.

 Вежбе уклањања тврде атаке или такозваног тврдог почетка фонације вежбе почињу шапутањем, најпре безвучним,  а затим се уноси глас слабог интезитета да би се касније постигао мек почетак.(у почетку се може користити и слог ХА испред речи као вид опуштања).

Све ове вежбе су део превенције, а користе се и у рехабилитацији гласа као део програма.

Још неки додатни савети:

  • ПИЈТЕ ВОДУ
  • ДИШИТЕ ПРАВИЛНО 
  • НЕ ПУШИТЕ
  • НЕ ЗЛОУПОТРЕБЉАВАЈТЕ ВАШ ГЛАС
  • ЗАГРЕВАЈТЕ ВАШЕ ГЛАСНИЦЕ
  • ОСЛУШКУЈТЕ  И НЕГУЈТЕ СВОЈ ГЛАС!

Адекватном употребамо гласа ,ми постајемо добри гласовни модели деци .  Деца од најранијег узраста прво oпазе интонацију људског гласа, зато дете треба окружити пријатним, мелодичним и благим гласом.

 Логопед Ана Хаџић, уз помоћ васпитача Маријана Фијатовић, Ивана Шапић и Бојана Пуалић

Литература:

1. „Фонопедија-хабилитација, рехабилитација и реедукација гласа“, Ранко Вуковић и Весна Вуковић

2. „Фонопедија“, проф.др Мирјана Петровић- Лазић