03 сеп 2020
3 септембра, 2020

ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

Иако долази до постепене нормализације услова и наставка рада у оквиру вртића, ипак је неопходно да вас подсетим да епидемиолошка ситуација и даље налаже спровођење додатних превентивних мера и појачаних хигијенских захтева у Установи.

Рад у предшколским установама у садашњим условима одвија се уз поштовање Инструкција МПНТР, Министарства здравља, Градског завода за јавно здравље,свих релевантних институција, и сматра се једнако сигурним за децу и запослене као и рад од куће односно останак код куће, те се омогућује укључивање деце у вртиће.

Због поштовања епидемиолошких мера и боље организације рада у вртићу, пожељно би било да нам најавите два дана пре поласка, да ће се Ваше дете укључити у вртић .

Радујемо се сусрету!

ПОДСЕТНИК ЗА РОДИТЕЉЕ:

ПОСТУПАЊЕ КОД ДОЛАСКА ДЕТЕТА У ВРТИЋ ОДВИЈАЋЕ СЕ НА СЛЕДЕЋИ НАЧИН

-Родитељи имају обвезу да детету измере температуру сваки дан пре доласка у установу. 

-Ограничено је време за јутарњи пријем деце, тако да родитељ може довести дете најкасније15 минута пре доручка, како би се дезинфиковао простор (холови, ходници) и омогућило безбедно допремање хране у васпитне групе, осим родитеља новоуписане деце који ће у договору са васпитачем има план довођења деце.

-Пријем детета у предшколску установу се врши само уз потврду надлежног педијатра да је дете здраво (систематски преглед који се обавља пре уписа у предшколску установу или након  дужег одсуствовања детета из предшколске установе), као и да је уредно вакцинисано.

-Неопходно је да сви родитељи који доводе децу имају заштитну маску на лицу, тако да маска прекрива уста и нос.

-Испред улазних врата вртића је постављена подлога – дезобаријера, на коју дете и родитељ стају да би дезинфиковати обућу.

-Уколико се испред вас налази више родитеља,ОСТАНИТЕ  на прописаној дистанци и молимо вас да будете стрпљиви.

-Медицинска сестра на превентивно здравственој заштити обавезно мери температуру при уласку у вртић родитељу и детету, бесконтактним топломером и прска на руке дезинфекциони препарат на бази 70% алкохола.

-Родитељ СЕ КРАТКО ЗАДРЖАВА у вртићу. Размењује информације са васпитачем на улазу приликом предаје детета, поштујући дистанцу од 1,5м. Ранчић са резервном одећом користити само за вртић. Дете не доноси  играчке од куће.

-Васпитачи носе заштитне маске на лицу.

-Пре уласка у собу дете пере руке сапуном и водом под надзором одрасле особе.

-Није дозвољено да родитељ/други законски заступник детета доводи или одводи дете изустанове, нити улази у просторије установе ако он/она или дете има повишену телесну температуру, знаке респираторних инфекција попут кашља и кратког даха или је под ризиком да је могао бити у контакту с особама позитивним на КОВИД-19.

ОРГАНИЗАЦИЈА РАДА

-Физички размак, дистанцу међу децом као и појачану личну хигијену деце неопходно је подстицати имајући у виду да ће неминовно долазити до одређених одступања полазећи од узрасних специфичности детета, особености игре и учења деце у раном детињству и природе делатности предшколског васпитања и образовања.

-Свакодневно ће се пратити здравствено стање деце и запослених. 

-Дневни распоред остаје исти, план активности у вртићу деци улива осећај поверења, сигурности и предвидљивости.

-Максимално ћемо користити боравак на отвореном простору.

-Деца не носе заштитне маске.

-При свакој сумњи на постојање симптома респираторне инфекције код детета, медицинска сестра на превентивно здравственој заштити издваја дете у за то намењену просторију и позива родитеље; у случају да се ниједан од родитеља не јави на позив, позива службу Хитне медицинске помоћи. У случају да медицинска сестра на превентивно здравственој заштити није у објекту у тренутку када васпитач примети симптоме код детета, поступа у складу са протоколом и правилима установљеним у установи.

Сходно одлукама и мерама Владе Републике Србије, на основу контиунираног праћења епидемиолошке ситуације у земљи и стручне процене републичког Кризног штаба и надлежних институција, о потреби и начину додатног ублажавања мера бићете баговремено обавештени.

Директор ПУ Чукарица

Биљана Гајић