ГОДИНЕ УЗЛЕТА

Нове Основе програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“  примењују се у Предшколској установи Чукарица од септембра 2020. године

Године узлета– јер толико отворених могућности и толико енергије, воље, снаге, ентузијазма за откривање и истраживање света који нас окружује, толико отворености и креативних начина да се изразе и размене идеје и осећања, толико посвећености и труда да се остваре замисли и заједнички креирају и конструишу нова знања.Толико радозналости, креативности, истрајности, вере, отворености, потенцијала … човек има само током раног детињства (од рођења до поласка у школу).“

Како ће се ти потенцијали препознавати, подстицати развијати, неговати зависи од свих нас.

Зато је важно да програми у нашим вртићима настају заједничким учествовањем деце и одраслих у простору који је инспиративан и провокативан за дете, где оно може слободно да истражује, да се игра, да промишља, да сарађује са другима, испробава и упознаје свет око себе.

Програм сарадње са породицом се креира кроз дијалог са родитељима. Родитељи су позвани (и непосредо и посредно) да учествују у активностима. Родитељске иницијативе су важне, зато их охрабрујемо и промовишемо. 

Васпитачи, као рефлексивни практичари, промишљају и развијају стратегије за деловање у реалном програму које се заснивају на концепцији Основа програма „Године узлета“. 

ИНИЦИЈАТИВА РОДИТЕЉА – ВРТИЋ „ЂУРЂЕВАК“ 6.4.2021.ГОД.

Mama Ljubica Ilić Vojinović

Dragi roditelji, kao što ste upoznati, u našem vrtiću je započeto sa realizacijom novih osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja “Godine uzleta”, u šta su nas već uputile naše vaspitačice. Suština ovog programa je u prepoznavanju značaja predškolskog doba u razvijanju sposobnosti za celoživotno učenje, kao što su samopouzdanje, otvorenost, radoznalost, istrajnost, otpornost i kreativnost, a što se čini kroz istraživanja i omogućavanje raznolikih iskustava kao i učešće odraslih u životu vrtića.

Ono što je za nas kao roditelje možda najvažnije da znamo jeste da programi u vrtiću nastaju kroz zajedničko učešće dece i odraslih u prostoru koji je za dete podsticajan, kao i da je na nama da prepoznamo jedinstvenosti, snage i interesovanja deteta i da mu pomognemo da ih osnažuje. Prosleđujemo vam i link ka brošuri za roditelje: https://www.unicef.org/serbia/media/8626/file/Godine_uzleta.pdf, gde se detaljnije možete upoznati sa polaznim osnovama novog programa “Godine uzleta”.

Juče smo imali sastanak Saveta roditelja, koje su vodile Katarina, stručni saradnik PU Čukarica i Sabina, rukovodilac vrtića “Đurđevak”, na kojem je započet proces dogovaranja o načinima na koje se mi roditelji i zaposleni u vrtiću možemo uključiti u temu koju su naša deca i vaspitačice pokrenuli “Sređivanje dvorišta”. Ova tema je već neko vreme aktuelna, a sada su se stvorili svi preduslovi budući da je i crkva, čije dvorište koristimo, prepoznala značaj inicijative. U narednom periodu na nama je da podržimo ovaj projekat kroz naše uključivanje, ideje i predloge, a prateći ono što nam deca poručuju. Za početak je potrebno da izradimo plan ko se sve i na koji način može uključiti, šta nam je sve potrebno od resursa, koje opcije postoje… Kako bismo započeli sa našom akcijom potrebno je da stvorimo neke osnovne preduslove: da zaštitimo terasu ogradicama/kapijicama tako da je jaslenci mogu koristiti, da nabavimo alat (grabulje, lopate, ašove, kolica…), da nabavimo i drugi materijal (npr. stare ili neiskorišćene pločice za mozaik koji bi deca pravila u dvorištu, pogodan građevinski materijal, stare gume, boje i slično), kao i da oslušnemo mišljenje nekog eksperta za ovu oblast (pejzažnog arhitekte, nekoga ko se bavi zelenilom, biologa…)… Važno je da naglasimo da nije poenta u prikupljanju novca već u procesu kreiranja, čak i uz pomoć onih stvari koje već imamo (nekada se uz pomoć guma, šarenih boja i čvrstog kanapa može napraviti odlična penjalica koju naša deca mogu koristiti, a u čijem pravljenju mogu i sama učestvovati što će za njih imati više smisla od gotovog proizvoda .

Ovaj projekat počinje sa idejom da sredimo dvorište, ali je ovo putovanje na isti način i proces tokom kojeg će naša deca naučiti mnogo više o svetu koji nas okružuje: ko se bavi uređivanjem prostora, zbog čega neko uništava zelene površine, kako da uključimo zajednicu u ovu temu, kako da sarađuju, dele i pregovaraju, kako da se bore za svoje ideje koje doživljavaju kao zajedničke, šta znači biti deo grupe, šta znači donositi odluke, koliko nam je prostor kao celina važan i koristan i kako ga sve možemo koristiti u funkciji saznanja i igre… Dragi roditelji, ukoliko vas je ova ideja zainteresovala pozivamo vas da nam se javite i da iznesete svoje predloge.

Veliki pozdrav od predstavnika Saveta roditelja vrtića “Đurđevak”

Mama Aleksandra Cimbaljević

Dragi svi, projekat uredjenja dvorišta je odlična ideja , Kao predlog, ukoliko ste saglasni,

pošto se ja inače bavim uredjenjem prostora, mogla bih da premerim i nacrtam dvorište tj.

 deo spoljašnjeg prostora koji će biti predmet našeg uredjenja i da te crteže kao podloge,

vaspitačice mogu da koriste u vrtiću u radu sa decom na kojima bi oni kolažom ili bojenjem 

 dali svoje ideje gde bi šta želeli da prave od sadržaja (Sabina i Jasmina najbolje znaju na

 koji način bi oni to mogli u crtežima da izraze , a nama da služe za plan šta nam je potrebno

od resursa u kojoj kolicini i dimenzijama, da odredimo u odnosu na decije predloge mozda

neke zone aktivnosti (zona hortikulture gde oni sade razlicite biljke, zona rekreacije, druzenja….)

 I na taj način dobijemo projekat po kom cemo nabavljati materijal I realizovati nase ideje,

a deca nauce  proces uredjenja prostora od ideje, merenja, crtanja, do realizacije …

naravno sve to, kao što ste rekli, ne mora biti novo, već se može postići i sa

reciklažom  Ukoliko ste saglasni sa predlogom, ja cu rado odvojiti vreme da premerim i

 nacrtam dvorište za naš projekat.