ЕДУКАЦИЈА ЗАПОСЛЕНИХ ПУ ЧУКАРИЦА на тему

Diabetes mellitus kod dece

 

 

Дана 27.02.2014. године у вртићу „Горица“, улица Томаса Едисона бр. 1 Сремчица,  са почетком у 17:00 часова одржано je предавање на тему: „Превенција компликација код Diabetes mellitusa код деце, рано препознавање симптома хипогликемије и хипергликемије,поступак са дететом код хипогликемије и кетоацидозе, примена инслулина и хигијенско дијететски режим“ .

Предавање су одржале Драгана Филиповић и Љубица Гргић ,запослене на  одељењу  ендокринологије Института за здравствену заштиту мајке и детета „Др Вукан Чупић“.

Предавању је присуствовало 60 запосленихП.У.“Чукарица“ :

-руководиоци и

-медицинске сестре за превентивно здравствену заштиту свих вртића, као и

-васпитачи вртића „Плави чуперак“ и „Горица“.

На веома занимљив начин запослени су упозанти са првом помоћи код хипо и хипергликемије, начином живота и правилном исхраном. Запослени су евалуацијом изнели веома позитивне утиске, а након предавања сви присутни могли су да измере ниво гликемије и пробају апликацију инслулина. 

Будући да су предвиђања да ће број обололеих од Diabetes mellitusa  до 2030. године бити 250 милиона и да сваке године 70 000 деце оболи, превнција има кључну улогу.Евидентан је пораст броја оболелих старости до 5 године живота.

Само тимским радом можемо омогућити несметан живот ове деце која могу учестовати у свим физичким активностима  јер је редовна физичка активност предуслов за добро контролисање шећерне болести.