DSCF0001На XXI пролећним сусретима ,,Васпитачи – васпитачима“ одржаним у Кладову од 16. -19. априла 2015. године, ПУ Чукарица се представила са два, врло запажена,  рада.

Из вртића ,,Цврчак’’ васпитачи Верица Дмитровић и Ненад Мићић са стручним сарадником Дејаном  Виденовићем су  приказали рад ,,Вртић као сигурна база – развој социо емоционалних односа у вртићкој групи‘. У предшколској вртићкој групи приоритет у раду нам је био развој добре климе и унапређење социјално емоционалних односа. Разлог за бављење овом темом проистиче из потребе за бољим координисањем жеља и потреба деце у активностима групе. Како би ово постигли настојали смо да развијемо код деце разноврсне начине да изразе своје емоције и расположења, као и да подстичемо разумевање за перспективу и интересовања вршњака. Од користи нам је било планирање рада у малим групама на основу чек листа и података добијених анализом социограма.

Васпитачице Јована Радовановић, Маја Зечевић, Александра Младеновић и стручни сарадник –психолог Катарина Ђурић представиле су пројекат „ Упознајемо осећања – стичемо сазнања“ који је реализован у вртићу „Весељко“. Овај пројекат је имао за циљ 1.подстицање развоја емоционалне интелигенције и  критичког мишљења код деце,  2.унапређивање комуникације и развијање партнерског односа са родитељима.  Кроз низ радионица, причаоница, цртаоница, васпитачи, деца и родитељи су  заједнички откривали прихватљиве начине за испољавање осећања и решавање конфликата. Тако је настао стрип „Како су  Пундравци  Неваљалковићи научили да се лепо понашају и постану Пундравци Добрићи» и израђена је „Енциклопедија пундрaваца“. Добит за децу је: препознавање и прихватање својих и туђих осећања и разумевање везе узрок-последица, тј. да од њиховог избора понашања зависи какав ће бити исход (последица) дате ситуације. За децу и за одрасле (родитеље и васпитаче) је врло значајно што су открили нове начине које могу изабрати како би отклонили напетост, успоставили разумевање и узајамну подршку у решавању проблема.

На XXI пролећним сусретима ,,Васпитачи – васпитачима“ скуп учествовало је укупно 19 васпитача из наше установе, уз подршку в.д. директора Славице Рашковић и помоћника директора Биљане Гајић.

 

DSCF0008

DSCF0004DSCF0038DSCF0051DSCF0056