Борба против COVID-а 19: уместо страха, изаберимо одговорност

Корона вирус припада групи вируса који узрокују болест у распону од благе прехладе (које су најчешће) до тешког акутног респираторног синдрома (САРС). Први пут су изоловани 1962. године и од тада до данас су доказани као проузроковачи обољења код сисара и птица. Постоје корона вируси који узрокују обољење само код животиња. Инфекције корона вирусима су честе у људској популацији. Процењује се да вируси из ове групе проузрокују око половине свих респираторних инфекција код човека.

Борба против COVID-а 19 је узела маха и сви заједно се надамо да ћемо победити. Победити може да значи много тога, у овом тренутку победити значи слушати лекаре који нас неуморно саветују. То је отприлике све, делује да не захтева превише ангажовања и труда, само мало стрпљења и одговорности.

Делује једноставно, али заправо није. Није једноставно јер нас потпуно разумљиво обузима страх. Њему се није лако одупрети, поготово онда када завлада целим друштвом. Управо због тога, покушајмо да се дистанцирамо од сопственог страха и видимо шта је оно што можемо да учинимо за себе и све око нас.

Ово је време када је велики  део нас обавезан да проводи време у кући. Иако то уме да буде напорно, можда и фрустрирајуће, покушајмо себи да олакшамо. Има ли бољег периода да радимо ствари за које увек говоримо да немамо времена.

Истина је да се читав свет вратио на почетак историје јавног здравља и опет учи да је неопходно да се у време пандемије редовно перу руке и дистанцира од других људи. Делује да је то нешто што би сви требали да знамо, зар не? Искорачимо  овај пут свесно и одговорно.

У Републици Србији се спроводе мере у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести и Међународним здравственим правилником које укључују надзор над путницима који долазе из жаришта новог корона вируса и по потреби изолацију оболелих и здравствени надзор над контактима.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у сарадњи са Министарством здравља и надлежним здравственим установама, прати епидемиолошку изазване новим корона вирусом у свету (Ковид-19), и сходно новим сазнањима и препорукама Светске здравствене организације, издаје обавештења за јавност и упутства за поступање здравственим установама и другим надлежним органима и институцијама.Градски завод за јавно здравље Београд активно прати ситуацију и врши надзор на својој територији.

Имуни систем код деце је слаб, а повишене температуре које су  релативно честе код деце предстваљају знак да тело адекватно реагује на инфекцију-помаже да се природно избори са вирусом. Поједини лекари објашњавају да је дечији имуни систем јак, док њихова плућа још увек нису под утицајем загађивача или пушења и обично немају основне болести. То значи да ако добију вирус вероватно се неће разболети од њега и неће показивати симптоме. Дечији имуни систем је навикнут на „сталне нападе“ тако да лакше координира и регулише свој одговор. Деца су засита добра у стварању добрих, брзих имунолошких одговора што говори да уколико и дође до инфкције  овим вирусом COVID-а 19 деца ће имати блажи облик болести. Још увек није сасвим јасно да ли је дечији имуни систем толико «истрениран» или је инфекција короном код деце заиста ретка. Код већине деце уколико дође до инфекције испољиће се као  блага респираторна инфекција, али свакако је важно консултовати изабраног педијатра на нивоу примарне здравстевне заштите.

Препоручене мере превенције:

-учестало и темељно прање руку сапуном и водом у временском трајању од најмање 20 секунди, а у ситуацијама када то није могуће користити алкохолне гелове за дезинфекцкију руку  посебно након контакта са оболилим особама или особама са променама у здравственом стању

-дезинфекција руку- користити средства на бази алкохола која садрже најмање 60% алкохола могу помоћи у смањењу ширења инфекције али је свакако детаљно и темељно прање руку основна мере превенције ширења клице вируса

-избегавање градског превоза

-употреба марамице при кашљању и кијању , што не искључује прање руку, након бавања марамице у канту за смеће. Уколико немате папирне марамице кашљајте или кијајте у превој лакта руке никако на голе шаке руке

-избегавање контакта са особама које показују знакове и симптоме инфекције

-правилна вентилација затворених просторија

-правилно ношење заштитне маске и мењање исте у кратким временским интервалима: маску треба поставити чврсто, покривајући уста, нос и браду, маска се скида без додиривања предње стране, а чим уклонимо маску приступамо детаљном прању руку сапуном и топлом водом

-избегавати додиривање очију, носа и уста прљавим рукама

-редовнно прање и дезинфекција површина које се често додирују: кваке, телефоне, тастатуру, далјинске управљаче и друге површине које се често додирују у просторијама као што су тоалет и кухиња

-избегавање контакта са другим особама и боравка у просторијама где борави више особа

-избегавање руковања, грљења

-држање растојања од 2 метра од саговорника

-редовно проветравање просторија

-смањење стреса и адекватан начин реаговања обзиром да хроничан стрес може негативно утицати на реакције имуног система

-довољно сна има утицај на имунолошку функцију

-умерена физичка активност

-правилна исхрана са акцентом на довољан унос воћа и поврћа

-довољан унос течности.

Дежурни бројеви телефона епидемиолога за информације о корона вирусу COVID -19 су:

-Институт за јавно здравље «Др Милан Јовановић Батут»-епидемиолошки центар-011/ 26850566

-Министартсво здравља РС за сва питања у вези са корона вирусом на број:064/8945 235

– Градски завод за јавно здравље Београд на телефон: 011/2078-677.

Приредила

Олгица Субашић, сарaдница за превентивно здравствену заштиту Пу Чукарица