11 феб 2018
11 фебруара, 2018

Интеграција е Твининг пројеката у вртићу, примена  Web 2.0 алата и примери пројеката са додељеном Националном ознаком квалитета
Дана 07.02.2018. у вртићу „Царић“, Милијана Гајић, васпитач из вртића „Жирић“ одржала је предавање за васпитаче и стручне сараднике на тему „Интеграција е Твининг пројеката у вртићу, примена  Web 2.0 алата и примери пројеката са додељеном Националном ознаком квалитета“. Циљ овог предавања је промовисање могућности које еТвининг пружа у раду вртића уз коришћење Web 2.0 алата и размену примера добре праксе, као и доприноса развоја ових пројеката на стално професионално усавршавање и мотивацију васпитача, подизање квалитета рада са децом и њихово упознавање и повезивање с вршњацима из других установа, градова и држава. Предшколска Установа Чукарица је укључена у рад на пројектима од 2015.године. Реализован је велики број међународних пројекта који су одобрени од стране Националног тима за подршку Србије.
У пројектима ПУ Чукарица, деца и васпитачи из вртића „Жирић“ активно сарађују са вртићима и школама из Словеније, Хрватске, БиХ, Македоније, Бугарске, Румуније, Италије, Шпаније, Грчке,Турске, Пољске, Словачке, Чешке, Француске, Велике Британије, Грузије, Естоније, Литваније и Летоније. Радећи на овим пројектима васпитачи, сем што размењују примере добрих идеја и праксе, уче од других, у корак су са савременим трендовима у образовању и промовишу наш вртић, нашу Установу, нашу земљу Србију. Најзначајније је што се на овај начин унапређује квалитет васпитно образовног рада уз активно учешће деце која имају прилику да промовишу своје и виде радове друге деце, чују стране језике учесника из других држава, да се упознају са културом и традицијом других земаља, да комуницирају путем видео конференција, играју се, истражују и на тај начин се боље припремају за будуће сусрете у савременој мултикултуралној заједници.
У 2017. години васпитач ПУ Чукарица Милијана Гајић награђена је за реализацију пројеката:
Let`s celebrate spring coming
Hearts & Valentines
International Women’s day – Mother`s Day
Recycling in kindergarten
We spread out our love all around the world
Giving hope to refugee children
бројним домаћим и међународним признања, а најзначајнија су „Сертификат националног квалитета“ и „Европска ознака квалитета“. Сваки од ових пројеката додатно је награђен са признањем eTwinning Pupil Quality Label за активно учествовање и укључивање деце у реализацији пројеката у 2017. години. Највише добити од eTwinning платформе у ПУ Чукарица, имају деца из вртића “ Жирић“ јер су играјући се стекла нова познанства, искуства, знања и партнере у игри и учењу. Активно учествујући у пројектима и у току ове радне године, деца и васпитачи из вртића “Жирић“већ су испунили услове за учествовање у конкуренцији за Европску награду квалитета у 2018. години.