На 17. стручним сусретима медицинских сестара васпитача предшколских установа Србије, који су се одржали од 19.-22.06. у Кладову, Предшколску установу Чукарица представљале су медицинске сестаре васпитачи вртића:

– „Горица“ на тему  “ Говоримо,кроз говор стварамо“

Рад су представиле медицинске сестре васпитачи Наташа Мачинковић, Марина Стаменковић, Јасна Марчић Несторовић, Мира Живановић, у сарадњи са стручним сарадницима Миљаном Пријић, Јелицом Гагић, и логопедом Аном Хаџић. 

          „Весељко“ радом “Корак по корак, реч по реч

 Тему су представиле Наташа Павловић, Ана Азарић, Марина Кулић, мед. сестре васпитачи и Катарина Ђурић, стручни сарадник – психолог у сарадњи са педагогом за физичко Вуком Јанковићем и логопедом Аном Хаџић. 

Циљ нашег рада je подстицање развоја моторике (креирањем подстицајне средине и активности)  и говора (кроз интеракцију и комуникацију са децом током реализације активности). Важни елементи рада су уређење средине у јаслама и ручна израда дидактичких средстава као и континуирана сарадња са родитељима. 

Полазишта:1) мала деца уче из свега што раде и уче свим чулима, а игра је развојно најзначајнији облик активности (учења)  и зато је важно да средина за учење и развој буде безбедна, а подстицајна; 2) физички, социјални, интелектуални и емоционални развој су недељиви, а развој говора и моторике су испреплетани. Дете мора да доживи себе, своју телесну целовитост да би могло правилно да развија говор, тако да подстицањем развоја крупне и ситне моторике, стварамо и предуслове за развој говора. Са друге стране развој говора омогућава да дете боље разуме околину, да искаже своје жеље и мисли, што стимулише даљи развој социјалних интеракција детета и нова интересовања. 

„Наше јасле као место за опуштање -антистрес програм за децу и одрасле“, који подржава ПУ Чукарица, представила је једна од ауторки Катарина Ђурић, психолог. 

Радионица под називом „Стрес и ми – хајде да се упознамо“ изазвала је велико интересовање. Катарина Ђурић је у оквиру радионице, кроз интеракцију са учесницима, обрадила теме: како реагујемо на стрес, шта су нам ослонци и како да развијамо технике за превладавање стресних ситуација.10508367_804596579552475_1270762036_n10486308_804596586219141_1877522378_n45r1radionica 14